Izstāde "Latgale. Līvāni. Stikls+"

No 2019. gada 13. augusta līdz 15. septembrim Lūznavas muižā skatāma izstāde “Latgale. Līvāni. Stikls+”, kurā aplūkojami vairāku Latgales meistaru darbi.

Stikla kausēšanas darbnīcas “Stikls no Līvāniem” māksliniece Inga Salmiņa, raksturojot izstādes ideju, saka: “Meklējot Latgales identitāti, Līvānu identitāti, pētot stiklu, atklājot arvien jaunas stikla šķautnes un iespējas savienojumā ar citiem materiāliem, radot stiklu ar turpinājumu...”

Stikla kausēšanas darbnīca “Stikls no Līvāniem” izveidojusies Līvānos, laikā, kad bija likvidēta Līvānu Stikla fabrika, bet tik ļoti gribējies Līvānos kaut ko no stikla. Sadarbojoties ar Latgales meistariem, darbnīcā tiek attīstītas jaunas idejas, top arvien jauni un jauni darbi. Veiksmīga sadarbība izveidojusies ar koktēlnieku Jāni Ziemeli, veidojot gaismas objektus, kuros apvienots stikls, koks un gaisma. Kopā ar keramiķi Inetu Dzirkali tiek veidoti darbi, kuros apvienots stikls un keramika, bet kopā ar Jāni Vaideru tapuši darbi, kuros apvienots stikls un metāls. Šobrīd darbnīcā tiek eksperimentēts arī ar citiem materiāliem – sakausējot stiklu ar dažādiem ķīmiskajiem elementiem, nesen tapušas stikla rotas, kurās iekausēti metāliskie materiāli.

“Stikla un koka, kā arī stikla un keramikas, stikla un metāla darbos apvienota funkcionalitāte un estētika. Iedvesma pārsvarā nāk no dabas formām, līnijām, krāsām, caur emocijām, izjūtām. Tas ir nepārtraukts jaunrades process. Mūsu darbi ir stāsts, kas turpinās,” par stikla un citu materiālu savienošanu stāsta Inga Salmiņa.

Izstādē Lūznavas muižā “Latgale. Līvāni. Stikls+” redzami Ingas Salmiņas stikla kausējumi, kas tapuši stikla kausēšanas darbnīcā “Stikls no Līvāniem”, Jāņa Ziemeļa kokgriezumi, Inetas Dzirkales keramika un Jāņa Vaidera metāls.

Izstādi “Latgale. Līvāni. Stikls+” organizē radošā apvienība  “Perspektīva” sadarbībā ar Lūznavas muižu. Izstādes norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonda Latgales kultūras programma ar AS “Latvijas valsts meži” un Latgales reģiona attīstības aģentūras atbalstu. 

Foto: Dagnija Bernāne


Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.