Ilze Laizāne. Ceļojuma noskaņas

No 2020. gada 9. jūnija līdz 16. jūlijam Lūznavas muižā skatāma mākslinieces Ilzes Laizānes gleznu, kurās eļļas tehnika apvienota ar grafisku zīmējumu, izstāde “Ceļojuma noskaņas”, kurā apskatāmi mākslinieces tie spilgtie ceļojuma iespaidi un noskaņas, kurus gribējies nodot tālāk – skatītājam.

Māksliniece par izstādes sajūtu saka: “Noskaņa ir emocionālais iespaids, pārdzīvojums, ko rada dažādi elementi un apstākļi. Noskaņa var būt gan dabā, gan dvēselē. Veidojot savas vēlmes, sajūtas, emocijas, cilvēks arī konstruē un noskaņo to vidi, kurā tas atrodas. Ceļojumā mēs dodamies, lai iegūtu jaunus iespaidus, noskaņas un sajūtas. Cilvēks ar savu izpratni, ar noskaņojumu pilnībā maina visu apkārt. Līdz ar cilvēka starojumu, staro arī apkārtne, bet, izmainot savas dzīves plūsmu, var mainīties pilnīgi viss.” Izstādē “Ceļojuma noskaņas” māksliniece skatītāju aicina doties līdzi savas iztēles ceļojumā, nododot citu zemju uzkrātās sajūtas un noskaņas.

Māksliniece savos darbos iemūžina dabas, ziedu un sievietes dvēseles noskaņas, kas skatītājam liek justies kā sapnī, laimes un prieka noskaņā. Ilzes Laizānes gleznās reālais saplūst ar fantāziju, dabas motīvi bieži vien savijas ar figurālām kompozīcijām. Mākslinieces darbos eļļas tehnika ir apvienota ar grafisku zīmējumu.

Ilze Laizāne (1966) studējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Stikla mākslas nodaļā, Glezniecības katedrā un Grafikas katedrā. Desmit gadu laikā ir tapuši vairāk nekā 40 izstādes, simpoziji un mākslas projekti. Māksliniece aktīvi iesaistās radošajos procesos gan Latvijā, gan aiz tās robežām – Itālijā, Beļģijā, Austrijā, Lietuvā, Vācijā, Francijā, Baltkrievijā un citur. Ilzes darbos eļļas tehnika ir apvienota ar grafisku zīmējumu. Māksliniece ir Jūrmalas mākslinieku biedrības biedrs un kopš 2018. gada arī Latvijas Mākslinieku savienības biedrs. 2018. gada jūlijā Ilzei pasniegta kultūras centra “GrataJJ” galerijas “MuseumLV” izveidotā GRATA publikas simpātiju balva par darbu “Apburtais mežs”, māksliniece bijusi Jūrmalas Gada balvas kultūrā (2014) kandidāte, ieguvusi žūrijas atzinību Latvijas 95. dzimšanas dienai veltītā konkursa izstādē “Jā/NeATKARĪBA” par darbu “Cīņa, neatkarība, brīvība” (2013), par darbu “Latvieši” (2012) saņēmusi nomināciju SEB stipendijas glezniecībā izstādē Latvijas Mākslas akadēmijas aulā.

Foto: Dagnija Bernāne

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.