Jūgendstila pianīna ierašanās Lūznavas muižā

Lūznavas muižas īpašumā, lai dažādotu kultūras notikumu norisi, pērn nonāca kultūrvēsturisks mūzikas instruments – 1901. gadā Jozefa Tresselta klavieru fabrikā Rīgā jūgendstilā veidots pianīns. Vēsturiskā pianīna restaurācijas darbi Jāņa Kalniņa darbnīcā Ugālē noslēgušies un nu pianīns turpinās skanīgo dzīvi Lūznavas muižā. 

Svinot pirmo Lūznavas muižas darbības gadu 2016. gada aprīlī muižas Sarkanajā zālē tika ieskandināts 20. gadsimta sākumā slavenajā Karla Šrēdera mūzikas instrumentu fabrikā Sanktpēterburgā tapušais un Jāņa Kalniņa Ugāles ērģeļbūves darbnīcā restraurētais flīģelis, kas nu kļuvis par neatņemamu kamermūzikas koncertu daļu Lūznavas muižas kultūras notikumu norisēs.

Laika gaitā muižā radusies vēlme organizēt muzikālus notikumus arī citās muižas telpās – gan muižas bibliotēkā, gan “Kulturys škiunī, gan citur, kur flīģeli nav iespējams pārvietot, tādēļ meklēts mazāka izmēra instruments, kurš būtu iederīgs Lūznavas muižas arhitektūras stilā, kas ir jūgendstils. Tā muižas īpašumā nonāca 1901. gadā Jozefa Tresselta klavieru fabrikā Rīgā jūgendstilā veidotais pianīns. Pianīns ir unikāls arī ar to, ka instruments ticis radīts lielajai Rīgas 700 gadu jubilejas Rūpniecības un amatniecības izstādei 1901. gadā. Instruments ir precīzi datēts, uz rezonatora ir redzams meistara paraksts un datums “8/19,1901“ un sērijas numurs 5363.  Šobrīd ir zināmi divi šī dizaina pianīni, viens no tiem tagad pieder Lūznavas muižai. Ar savām izteiksmīgajām formām tas iederas ikvienā jūgendstila interjerā. Konstruktīvi pianīns ir labi saglabājies, kā liels defekts pieminams plīsušais ķeta rāmis. Diemžēl zudumā gājuši svečturi un daži citi dekoratīvie misiņa lējumi. Visi pārējie defekti tādi kā vaļīgi virbuļi, nospēlēti āmuriņi, nodiluši un vietām kožu bojāti filči ir dabiski tik vecam instrumentam.

Jozefa Tresselta klavieru fabrika 19. gadsimta otrajā pusē līdz pat traģiskajam ugunsgrēkam 1910. gadā bija vadošā klavieru fabrika Rīgā, tai bija izcila reputācija visā Krievijas impērijā. Savas pastāvēšanas laikā no 1862. līdz 1910. gadam fabrika saražoja nedaudz vairāk kā 6500 dažādu tipu klavieres – flīģeļus, tāfelklavieres un pianīnus. Tos raksturo nevainojama kvalitāte un savā ziņā arī amatnieciskā izsmalcinātība – katra detaļa līdz pat rāmja krāsojumam ir ļoti gaumīgi apstrādāta.

Pianīna sagaidīšanā Lūznavas muižā un pirmajā ieskandināšanā piedalījās arī klavesīniste Ieva Saliete, ar kuru kopā savulaik tika izvēlēts arī muižas flīģelis. 

Foto: Dagnija Bernāne

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.