Kvēlojošās krāsas

No 2020. gada 22. jūnija līdz 7. septembrim Lūznavas muižā skatāma lietuviešu mākslinieka Jona Butkeviča (Jonas Butkevičius) gleznu izstāde “Kvēlojošās krāsas”.

Mākslinieks Jons Butkevičs dzimis 1948. gadā Kauņā, bet kopš 1957. gada dzīvo Viļņā. Lai arī pēc profesijas un zinātniskās darbības ir tehnisko zinātņu doktors un ilgus gadus bijis Viļņas Ģedimina tehniskās universitātes profesors, viņu aizrauj pasaules civilizācijas, to māksla un vēsture. Gleznošanas pieredzi mācījies ģimenē – no sava tēva, gleznotāja Prana Butkeviča (Pranas Butkevičius) un onkula – viena no Lietuvas slavenākajiem gleznotājiem, profesora Vlada Karatajus (Vladas Karatajus). Tāpat pieredzi smēlies slavenākajos pasaules mākslas muzejos un galerijās, studējis slavenāko Lietuvas un pasaules modernistu glezniecību.

Jons Butkevičs ir aktīvs ceļotājs, apceļojis vairāk nekā 70 valstis 5 kontinentos, uzkāpis Kilimandžāro, Monblānā un daudzās citās virsotnēs. Aizraujas ar mākslas darbu kolekciju un izveidojis apjomīgu mākslas izdevumu bibliotēku. Mākslinieka paša darbi balstās arsistu, ekspresionistu un abstrakcionistu tradīcijās.

Par savu radošo darbību pats Jons Butkevičs saka: „Man gleznošanā svarīgākais ir krāsas, to kontrasti un harmonija. Gleznoju ar atklātām krāsām, izmantoju plašu to paleti un pastozus reljefa triepienus. Krāsu kombinācijas pretnostatu dzīves ikdienas rutīnai, dominējošai spriedzei pasaulē. Jo krāsām taču ir maģisks spēks – tās ir cilvēka emocijas, domas, pat arī no tām izrietošie darbi. Ne velti saka: „Cilvēks dzīvo krāsainu dzīvi.” Tāpēc manai gleznai ir jāskan! Savās gleznās meklēju saskaņu starp cilvēku un dabu, jo tajā jūtos vislabāk. Neizvairos no groteskas. Gleznu tematika rodas no ceļojumu iespaidiem, kultūrslāņiem, dabas. Abstraktais gleznošanas veids ļauj izpaust norisi, stāvokli, parādību, ekspresīvais veids – izpaust dabu. Mans moto ir „Dzīve – brīnišķīgs pasaules izziņas ceļojums!”, tādēļ lai mums visiem šis ceļojums ir krāsains!”

Arsisti – ir Lietuvas gleznotāju grupas „Ars”, kas pastāvēja no 1932. līdz 1934. gadam, dalībnieki. „Ars” biedru daiļradi vienojošais motīvs bija jaunā veidā interpretēta lietuviešu tautas māksla un tā laika Parīzes augstāko skolu stilistika (gandrīz visi gleznotāju grupas biedri bija studējuši Parīzē). Gleznotāju grupa izjuka 1934. gadā pēc otrās izstādes sarīkošanas, bet 1935. gadā „Ars” biedri iestājās pēc pašu grupas biedru iniciatīvas dibinātajā Lietuvas gleznotāju savienībā (Lietuvos dailininkų sąjungą).

Foto un video: Dagnija Bernāne


Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.