Kadriļu deju grupa Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā

Sestdien, 5. septembrī, Rīgā, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, notika gan jaunās grāmatas “Dienvidlatgalē austās segas” prezentācija, gan Mūsdienu amatniecības festivāls 2020 un abus notikumus ar priekšnesumiem kuplināja arī Lūznavas muižas kadriļu dejotāju grupa.

5. septembrī Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Izstāžu zālē notika mākslas vēsturnieces un muzeja Krājuma nodaļas vadītājas Dainas Kraukles grāmatas “Dienvidlatgalē austās segas” atklāšanas svētki. Pētījuma pamatā ir 204 segu kolekcija, kas 2003. gadā bija eksponēta Krāslavā, un 2015. gadā Brīvdabas muzeja rīkotā ekspedīcija, kuras laikā grāmatas autore tikās ar audējām, izvaicājot par izmantotajiem darbarīkiem, materiāliem un audumu tehnikām. Grāmata tapusi sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru.  Segu kolekciju veido segas, kas darinātas Asūnes, Aulejas, Ezernieku, Indras, Izvaltas, Kombuļu, Robežnieku, Skaistas, Svariņu, Šķaunes un Šķeltovas pagastos. Plašāk par grāmatu: https://www.lnkc.gov.lv/par/izdevumi/dienvidlatgale-austas-segas/

Tāpat 5. un 6. septembrī brīvdabas muzejā notika Mūsdienu amatniecības festivāls 2020. Arī šogad festivāls piedāvāja apmeklētājiem iepazīt jaunākās tendences Latvijas amatniecībā un iegādāties dažādus skaistus, noderīgus un no dabīgiem materiāliem veidotus darinājumus, kā arī gardēži festivāla laikā varēja nogaršot mūsdienīgus un radošus labumus no latviešu un citu Latvijā dzīvojošo tautu tradicionālās virtuves. 

Abus sestdienas notikumus, viesojoties Rīgā, kuplināja Lūznavas muižas kadriļu deju grupas un deju grupas muzikanta Pītera Dauguļa priekšnesumi. Tika izdejotas gan Latgalē savulaik dejotas kadriļas, gan arī dejas, kas nākušas no citām valstīm, bet iekļāvušās kadriļu grupas repertuārā. Šoruden muižas kadriļu deju grupa svinēs jau trešo pastāvēšanas gadadienu, bet uzstāšanās Rīgā šo gadu laikā piedzīvota pirmo reizi. Uzstājoties Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, kadriļu grupas dejotājiem mugurā bija jaunie tautastērpu centrā “Senā klēts” šūdinātie jūgendstila tērpi.

Foto: no kadriļu grupas privātā arhīva un Valdis Ošiņš. 


Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.