Rīgas mīti

Sadarbojoties ar Gētes Institūtu Rīgā un komiksu žurnālu “kuš!”, Lūznavas muižā skatāma komiksu izstāde “Rīgas mīti”, kurā Latvijas un Lietuvas komiksu mākslinieki vizuālos stāstos atklāj dažādus mītus par Rīgu.

2020. gada jūlijā komiksu māksliniece Marlēne Krauze (Marlene Krause) ar Gētes Institūta Rīgā atbalstu vadīja divu nedēļu radošo komiksu darbnīcu tiešsaistē, kuru rīkoja komiksu žurnāls “kuš!”. Tūrisma kritiķis un pilsētas blogeris Mārtiņš Eņģelis īsos video iepazīstināja darbnīcas dalībniekus ar šaušalīgiem, smieklīgiem un patiesiem mītiem par Rīgu, kurus darbnīcas dalībnieki izmantoja kā iedvesmas avotu komiksu veidošanā. Tā, piemēram, par komiksa varoni ir kļuvis Lielais Kristaps, turklāt ir radīts arī jauns stāsts par Lielo Kristu. Komiksos var iepazīties arī ar vecpilsētas sveču spoku un čeku dedzinātājiem Epikūra dārzā, kā arī uzzināt, kas notiek “razdzevalkā” Maskačkā un atklāt daudz citu dīvainu notikumu pilsētā. Divkrāsainie risogrāfijas tehnikā drukātie darbi, pateicoties Gētes Institūtam Rīgā un komiksu žurnālam “kuš!”, būs pirmo reizi apskatāmi Lūznavas muižā.

Izstādē skatāmos darbus radījuši mākslinieki: Agate Lielpētere, Anna Malicka, Jana Ribkina, Jurijs Tatarkins, Katrīna Latve, Kristīne Martinova, Linda Gabarajeva, Linda Ivanova, Mārtiņš Zutis, Pauls Rietums, Renāte Kloviņa, Terēze-Talita Rozenblate, Tonijs Strods, Vivianna Maria Stanislavska no Latvijas un Ula Šimulynaitė no Lietuvas.
Marlēne Krauze ir ilustratore, komiksu māksliniece un tetovētāja. Viņa dzīvo Barselonā un studē maģistratūrā Berlīnē. Marlēne Krauze ir divu komiksu grāmatu autore, (À un autre endroit, L'Association, Francija 2013) un (Momento Móvil, Apa Apa Comics, Spānija 2019), kā arī ir publicējusi vairākus zīnus ar komiksiem un zīmējumiem. Latvijā 2018.gadā izdots viņas komikss “Maud”. Viņas komiksi bieži ir autobiogrāfiski un ikdienas dzīves iedvesmoti.
Komiksu žurnāls “kuš!” ir gan latviešu, gan starptautisks komiksu mākslas izdevums, kurš tiek izdots jau kopš 2007. gada. To Rīgā vada Dāvids Šilters (David Schilter) un Sanita Muižniece. “kuš!” mērķis ir attīstīt komiksu kultūru Latvijā, kur šis mākslas medijs joprojām ir maz pazīstams, kā arī popularizēt latviešu komiksus un to veidojošos autorus ārzemēs. Mākslinieki, kuri veidojuši darbus izdevumam “kuš!”, ir Latvijā atzīti un labi zināmi mākslinieki – Ernests Kļaviņš, Ingrīda Pičukāne, Oskars Pavlovskis, Anna Vaivare, Mārtiņš Zutis, Maija Kurševa, Elīna Brasliņa, Reinis Pētersons un daudzi citi. “kuš!” darbojas ne tikai kā komiksu izdevniecība, bet arī kā platforma, kas rīko meistarklases, izstādes, komiksu lasījumus un citus ar komiksiem saistītus notikumus. Plašāk par “kuš!”: http://komikss.lv.

Foto un video: Dagnija Bernāne


Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.