Izstāde MALNY WYLKY 

No brīža, kad atkal varēs tikties, līdz 16. jūnijam Lūznavas muižas “Kulturys škiunī”, turpinot pērn iesāktās “Pūdu pavasara” norises, būs skatāma Vēsmas un Aivara Ušpeļu darbu – glezniecības un keramikas – izstāde “Malny Wylky”.

“Pūdu pavasars” Lūznavas muižā radās 2020. gadā: pandēmija “nogāza podus”, mainīja pasaules procesus un arī ierasto pavasara tradīciju Latgalē – satikšanos Latgales podnieku dienās, kura tika pārcelta uz rudeni. Bet, lai tomēr arī pavasarim būtu šīs tradīcijas pieskāriens, radās ideja par “Pūdu pavasari”. Pērn tā bija astoņu podnieku darbnīcu kopizstāde un uz Lūznavas muižas kompleksā esošās vecās skolas ēkas sienas pie 2018. gadā atklātā Lūznavas muižas cepļa, tapa grafiti sienas zīmējums “Pūdi”, kuru veidojis hip-hop apvienības “Ausmeņa Records” dalībnieks DJ Valns. Arī šogad Latgales podnieku dienu norises pārceltas uz rudeni.

Šogad “Pūdu pavasarī” Lūznavas muižas Kulturys škiunī no brīža, kad ļaus pastāvošie ierobežojumi, līdz 27. maijam būs skatāma Vēsmas un Aivara Ušpeļu darbu – Vēsmas gleznu un Aivara keramikas darbu – izstāde, kam dots tāds pats nosaukums kā abu mākslinieku darbnīcai “Malny Wylky”.

Māksliniece un keramiķe Vēsma un viņas vīrs Aivars Ušpeļi, saimniekojot podnieku darbnīcā “Malny Wylky”, ir vieni no zināmākajiem mūsdienu Latgales podniekiem. Viņi Lūznavas muižai ir savējie – dzīvo kaimiņos, tepat pie Rēzeknes novada Maltas.

Vēsmas Ušpele absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu, no 1995. gada regulāri piedalās grupu izstādēs un plenēros Latvijā un ārvalstīs, sarīkojusi vairāk nekā 40 personālizstādes. Strādā glezniecībā, keramikā, restaurācijas darbos (2010–2012, Aglonas bazilika), ir Latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks” māla statuešu autore. Kopš 2006. gada kopā ar māksliniecēm Agru Ritiņu, Ilzi Griezāni un Viju Stupāni darbojas Latgales mākslinieču apvienībā “V.I.V.A.”, kas Latvijas mākslas vides kontekstā ir unikāla kā ilgākais mākslinieku savienības piemērs. 2016. gadā Vēsma tika nominēta galvenajai balvai izstādē “Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā”.

Aivars Ušpelis turpina savas – ievērojamās podnieku Ušpeļu dzimtas – tradīcijas Latgales keramikā. Kopš 1993. gada podnieks ir tautas daiļamata meistars. Savā darbībā lielu uzmanību pievērš tradicionālo māla apstrādes paņēmienu pētīšanai un saglabāšanai, izmanto cilvēkam un videi nekaitīgu tehnoloģiju un cenšas celt amatniecības prestižu. Aktīvi popularizē svēpēto jeb tā saukto dūmoto, arī melno keramiku.

Aicinām muižas mājaslapā vai muižas sociālo tīklu profilos sekot līdzi informācijai par izstādes apskates iespējamību, līdzko tiks atviegloti kultūras iestāžu apmeklēšanas ierobežojumi. Izstādes “Malny Wylky” norisi atbalsta Rēzeknes novada pašvaldība.

Foto un video: Dagnija Bernāne


Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.