Baznīcu nakts muižas kapelā

29. maijā notika kristīgās kultūras notikums “Baznīcu nakts 2021”, kurā šogad piedalījās arī Lūznavas muižas kapela, atverot durvis apmeklētājiem no 10.00 līdz pat 21.00. Jau otro gadu “Baznīcu nakts” norises tika pielāgotas pastāvošajiem ierobežojumiem. Šajā gadā par notikuma vienojošo tēmu bija izraudzīti vārdi no Bībeles – “Es būšu ar tevi” (Jozuas grāmata 3:7), un kultūras notikuma rīkotāji aicināja draudzes savus dievnamus atvērt individuāliem apmeklējumiem.

Katru gadu ar “Baznīcu nakti” saistītās norisēs piedalās arī Lūznavas muiža un tās kapela. Šajā reizē ierastās sarunas-diskusijas par garīgām tēmām nebija, bet individuālajiem apmeklētājiem klusām lūgšanām no plkst. 10.00 līdz 21.00 vakarā bija atvērtas muižas kapelas durvis. Tāpat jebkurā diennakts laikā apmeklētāji varēja izmantot iespēju pakavēties pārdomās pie Lūznavas muižas parkā ir esošās Madonnas statujas.

Šī brīža muižas kapela atklāta un iesvētīta 2015. gada februāra sākumā, taču pēc vietējo ļaužu nostāstiem kapela kādā no simtgadīgās muižas telpām bijusi jau tās īpašnieku, poļu izcelsmes muižnieku Kerbedzu laikos, par ko gan nav dokumentāla apstiprinājuma. Atmodas laikā, 20. gs. 90. gados, šajā telpā, toreizējās katehētes, nu jau mūžībā aizgājušās Antoņinas Soboļevskas rosināti, uz lūgšanām sāka pulcēties ticīgie. Šobrīd Svētās Mises kapelā notiek katru svētdienu.

Apmeklējot kapelu, “Baznīcu naktī” interesenti varēja apskatīt arī Rēzeknes novada sakrālajam mantojumam veltītus mākslinieces Viktorijas Grappas akvareļus, kas pārtapuši arī pastkaršu sērijā. Rēzeknes novada baznīcu attēli, kuru autore ir māksliniece Viktorija Grappa, ir tapuši Rēzeknes novada pašvaldības Radošo darbu finansēšanas konkursa projektā “Mākslas prizma: Rēzeknes novada sakrālais mantojums”.  Sākotnēji projekta ideja radās, lai atspoguļotu baznīcu dažādību interesantā un mākslinieciskā veidā, kā arī radītu pastkartes sakrālā mantojuma popularizēšanai. Uz katras pastkartes var gan ieskatīties dievnama vēsturē, gan arī kartē saprast atrašanās vietu. Projektā tapuši 20 akvareļi, no kuriem 16, ņemot vērā sociālo tīklu lietotāju balsojumu, pārtapuši pastkartēs, kas apskatāmas ari Facebook lapā “Nezināmā Rēzeknē” un Instagram lapā @vietasunlietas.

Viena no projekta īstenotājām, kultūrvēstures entuziaste Regita Zeiļa stāsta: “Sakrālais mantojums ir nozīmīga kultūvēsturiskā vērtībā. Īpaši Rēzeknes novadā sakrālais mantojums ir interesants, savdabīgs, daudzveidīgs un īpašs. Tomēr bieži vien pat vietējie iedzīvotāji neko daudz nezina par šo mantojumu un tas daudziem ir atklājums, tādēļ ar akvareļiem un pastkaršu sēriju interesantā, saistošā veidā nolēmām pievērst uzmanību Rēzeknes novada sakrālajam mantojumam, veicinot lokālpatriotismu, vietējo tūrismu un arī pievēršot plašākas Latvijas sabiedrības interesi sakrālajam mantojumam Rēzeknes novadā. Īpašā tehnika – akvareļu skices – izvēlēta, jo tā piesaista uzmanību ar savu vienkāršību un ir ērti digitalizējama, kā arī pievērš plašākas sabiedrības uzmanību.”

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.