Dzelzceļa mantojuma forums

Septembra vidū Lūznavas muižā sadarbībā ar Latvijas dzelzceļa vēstures muzeju veiksmīgi noritēja Eiropas kultūras mantojuma dienām veltītais Dzelceļa vēstures mantojuma glabātāju forums.

2021. gads Eiropas Savienībā ir pasludināts par Eiropas dzelzceļa gadu, tāpēc šī gada Eiropas kultūras mantojuma dienās, kas Latvijā notika no 17. līdz 19. septembrim, īpaši tika aicināts caur dzelzceļa vēsturi un kultūras mantojumu atgādināt par dzelzceļa ieguldījumu Eiropas labklājības veidošanā un dzelzceļa lomu progresīvu tehnoloģiju izstrādē. Dzelzceļa mantojuma forumā, kas Lūznavas muižā norisinājās 17. septembrī, tika apskatīti gan dzelzceļa nozares vēstures pētījumu un tendenču jautājumi, iepazīti industriālā mantojuma objekti un to potenciāls kā ilgtspējīgam tūrisma piedāvājumam, kā arī varēja iepazīties ar pieredzes stāstiem par dzelzceļa stacijām kā tūrisma objektiem.

Lūznavas muiža pateicas visiem foruma runātājiem – vēsturniekiem un entuziastiem par dzelzceļa mantojuma pētījumu, tendenču, dzelzceļa objektu atjaunošanas, saglabāšanas un attīstības stāstiem: Ilzei Freibergai, Dace Bumbierei-Augulei, Ancei Pudānei, Tomam Altbergam, Dāvim Bušam, Tomam Treimanim, Artūram Tukišsam, Eduardam Kaļķim, Mārim Oltem, Pēterim Stumburam, kā arī īpašs paldies Latvijas dzelzceļa vēstures muzeja direktorei Ievai Pētersonei par sadarbību un foruma moderēšanu.

Savukārt muižas pārvaldniece Iveta Balčūne forumā iepazīstināja ar Lūznavas muižas un slavenā dzelzceļa būvju inženiera, kādreizējā muižkunga Staņislava Kerbedza (1810–1899) mantojuma stāstu, kas jau novembrī uzsāks arī savas gaitas pie apmeklētājiem, kad Lūznavas muižas cokolstāvā tam par godu tiks atklāta pastāvīgā ekspozīcija.

Forumu rīkoja Lūznavas muiža sadarbībā ar Latvijas dzelzceļa vēstures muzeju, norisi atbalstīja Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde un Rēzeknes novada pašvaldība.

Foto: Māris Justs


Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.