Ziemassvētku rotājumu kolekcija

Mākslinieces Sandras Olšteinas ceļojošā Ziemassvētku rotājumu kolekcija, kurā keramikas figūriņās iedzīvināti ķekatu un latviešu literatūras klasiķu tēli.

Sandra Olšteina (1976) ir profesionāla māksliniece, gleznotāja, kura, iedvesmojoties no Latgales keramiķiem, sev kā jaunu materiālu atklājusi mālu. “Piedalīties māla cepļa kurināšanā, kurā tika dedzināti svēpētie trauki, bija iedvesmojošs pārdzīvojums. Skatoties cepļa liesmās un klausoties būkšķos un šņākoņā, kas nāk no kurtuves, kad tā tiek aizmūrēta, lai traukus padarītu melnus un stiprus, man uzbūrās stāsts, “kā cilvēks top par Cilvēku” – kad cilvēks no dabas dubļiem izveido trauku un liek ugunī, tad dabas haoss tiek nogludināts un pārvērsts kultūrā. Dabas gari dusmīgi šņākdami atkāpjas un trauks no cepļa tiek izcelts kā tikko piedzimis bērns! Toreiz nodomāju, ka arī man gribētos piedzīvot sava trauka “dzimšanu”,” tā māksliniece apraksta aizraušanās ar mālu sākumu.

Doma par pašas veidotiem Ziemassvētku rotājumiem Sandrai radusies pērn, un kā materiāls to radīšanai ticis izvēlēts māls. Tā radušās ķekatu figūriņas ar domu, ka agrākos laikos ķekatas jeb Latgalē sauktas arī par spūkim, čyguonim, kaladnīkim, bijušas ļoti gaidītas katrā mājā, uzskatot, ka tās nes svētību jaunajam gadam un rada īstu svētku sajūtu. Sandra stāsta, ka, pašai radot rotājumus, sajutusies kā laikos, kad veikalos vēl nav bijis tik plašs rotājumu piedāvājums un bijis ierasts daudzas lietas gatavot pašiem. Reizē ar ķekatniekiem radusies doma arī Ziemassvētku rotājumos iedzīvināt latviešu literatūras klasiķu tēlus.

Lūznavas muižā esošajā Rēzeknes novada Tūrisma informācijas centrā šobrīd var apskatīt un arī iegādāties Sandras Olšteinas radītos svilpauniekus, ko pati māksliniece sauc par “svilpastēm”, kas radītas no apgleznota māla.

Māksliniece Sandra Olšteina gleznotājas gaitas sākusi 2001. gadā, bet 2008. gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju, iegūstot bakalaura grādu glezniecības nodaļā. Sandras darbi bijuši skatāmi izstādēs Rīgā, Jūrmalā, Liepājā, Jēkabpilī un Parīzē. Šobrīd māksliniece turpina izzināt mālu, pamazām apgūst podnieka virpu un ir pateicīga visiem vecmeistariem, kuri labprāt dalās savās zināšanās un iedrošina turpināt mācīties.

Foto: Edīte Husare

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.