VELIES un CELIES

Ir sācies starptautiskās partnerības projekts radošuma veicināšanai, kurā sešas dažādas organizācijas no Latvijas, Somijas un Velsas apmainīsies pieredzē un pētīs, kā izmantot dažādas ar kustību un deju saistītas pieejas un metodes sociālajai iekļaušanai un jauniešu atbalstīšanai.

Erasmus+ projektā “FinlandLatviaWales (FLW) – Follow” jeb “VelsaLatvijaSomija (VLS) – Velies un celies” piedalās sešas dažādas organizācijas no Latvijas, Somijas un Lielbritānijas (Velsas). Katrā no valstīm pieredzējuši laikmetīgās dejas speciālisti un jaunatnes un sociālie darbinieki vairāk nekā gadu strādās ar jaunu sieviešu un vīriešu grupām, lai caur praktiskām nodarbībām ar kustību un dažādām neformālās mācīšanās aktivitātēm dotu iespēju sevi vairāk izzināt un labāk izmantot savu potenciālu – “uzplaukt”.

Māksla ir nepārtraukti klātesoša ikviena cilvēka dzīvē. Īpaši svarīga tā ir brīžos, kad saskaramies ar neatbildamiem jautājumiem un jaunām pieredzēm. Diemžēl mākslu tāpat kā daudzas citas lietas kapitālisms ir pārvērtis par preci – vai nu ieslēdzot to “augstās mākslas” institūcijās vai pārvēršot par ātrās ēdināšanas produktu, ko viegli pārdot un kur viss ir skaidrs. Rezultātā daudzas sabiedrības grupas tiek attālinātas no pieejas mākslai, liekot nepamatoti domāt, ka tikai daļai cilvēces pietiek naudas un saprašanas mākslas pieredzei. Projekts “Velies un celies” ir pret dalījumu labā un sliktā, augstā un zemā, pareizā un nepareizā mākslā. Galvenais ir process, pieredzēšana, šaubas, jautājumi, bailes, atklāsmes… Tas ir kopīgs ceļojums nezināmajā. Ja kļūsim drosmīgi mākslā, tāpat būs arī dzīvē.

Latvijā projektā ir iesaistītas divas organizācijas: Lūznavas muiža kā Latgales laikmetīgās mākslas, kultūras centrs un jaunu ideju rašanās vieta, kas aktīvi strādā ar vietējo sabiedrību, bet otra organizācija – LAUKKU – ir starptautiska domubiedru grupa un biedrība, kas apvieno dejas profesionāļus un entuziastus no dažādām mākslas nozarēm un citām disciplīnām, lai veicinātu sadarbību, eksperimentēšanu un sociāli orientētus mākslas projektus.

Projektā tiek plānotas arī vairākas tikšanās ar kolēģiem no Somijas un Velsas, kas savās valstīs veiks līdzīgas aktivitātes. Arī jauniešiem būs iespēja satikties ar citiem jauniešiem no šīm divām valstīm, uzzināt, kā klājies citur un pieredzēt vienam otra radītās izrādes. Velies un celies!

Projekts “FinlandLatviaWales (FLW) – Follow” tiek finansēts ar Eiropas Komisijas “Erasmus+: Jaunatne darbībā”, kuru Latvijā administrē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra, atbalstu.

Foto: Iveta Balčūne

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.