LAUMIŅU DUMPIS. Dejas izrāde

2022.gada 19.jūnijā Lūznavas muižā savu pirmizrāde piedzīvoja laikmetīgās dejas izrāde “Laumiņu dumpis”. Katram ir savs ir drosmes stāsts. Katram reiz dzīve met izaicinājumu, kas jāpārvar. 22 dažādu sieviešu stāsti, pārdzīvojumi un drosme izteikta kustības valodā vismaz 20 minūtēs.

«Laumiņu dumpis» ir tapis pateicoties starptautiskā radošumu veicinošā Erasmus+ projekta Projekts
“FinlandLatviaWales (FLW) – Follow” jeb “VelsaLatvijaSomija (VLS) – Velies un celies” ietvaros, sadarbojās 6 dažādas organizācijas no 3 valstīm – Latvijas, Somijas un Velsas. Pieredzējuši laikmetīgās dejas speciālisti un jaunatnes darbinieki apmainījās ar pieredzi un pētīja, kā izmantot dažādas ar kustību un deju saistītas pieejas un metodes sociālajai iekļaušanai un jauniešu atbalstīšanai. Projekta mērķis bija dot iespēju sevi vairāk izzināt un labāk izmantot savu potenciālu.

“Laumiņu dumpis” ir pret dalījumu labajā un sliktajā, augstajā un zemajā, pareizajā un nepareizajā. Galvenais ir process, pieredzēšana, šaubas, jautājumi, bailes, atklāsmes… Tas ir kopīgs ceļojums. Būsim drosmīgi mākslā, tāpat būs arī dzīvē.

Lūznavas muižā kopā ar vietējām un Ukraiņu sievietēm trīs dienas un trīs valodās likām kopā kustības, vārdus, sajūtas un pieredzes, lai radītu dejas izrādi “Laumiņu dumpis”. No atmiņas vilkām ārā un savstarpēji dalījāmies ar frāzēm, kas gadiem galvās griežas kā vecas plates un grauž mūs no iekšpuses, kā arī ar drosmes stāstiem, kas mūs ir cēluši un izlauzuši jaunus ceļus. Pētījām, kur beidzas sabiedrības  uzspiestie sieviešu tēli un smacējošie noteikumi un kur sākamies mēs pašas. Eksperimentējām ar gaitām, pozām un kustībām, atrodot katra savas un veidojot kopā izrādes horeogrāfiju. Izrādē katra atsevišķi un kopā sacēlāmies pret sabiedrības kritiku, kas tiek raidīta sieviešu virzienā, apspiežot katras citādību. Mūsu kustības un balsis svārstījās plašā amplitūdā – no pavisam klusām un maigām līdz skaļām un piketējošām. Un diskusijās pēc izrādes izrādījās, ka skatītāji mūs ir sadzirdējuši tajā telpā, ko sauc par mākslu, kuru kopā mums bija izdevies radīt.

Ceļā uz “Laumiņu dumpi” Lūznavas muižā laika posmā no 2021.gada septembra līdz jūnijam norisinājās septiņas vienas dienas radošās darbnīcas. Trīs dienu radošajā nometnē no 17. līdz 19. jūnijam tapa izrāde. Savukārt, no 15. līdz 20. augustam Lūznavā sabrauks visi projekta dalībnieki no Latvijas, Somijas un Velsas, lai iepazītos, dalītos pieredzē un atradītu viens otram savas izrādes.  

Latvijā projektā ir iesaistītas 2 organizācijas – Lūznavas muiža un biedrība “LAUKKU” (www.laukku.lv) – starptautiska domubiedru grupa, kas apvieno dejas profesionāļus un entuziastus no dažādām mākslas nozarēm un citām disciplīnām, lai veicinātu sadarbību, eksperimentēšanu un sociāli orientētus mākslas projektus. LAUKKU izrāde “Un pēkšņi gulbji!”, kas tapa sadarbībā ar Burtnieku pašvaldības sociālo dienestu 2021.gadā saņēma Dejas balvu kā Laikmetīgās dejas notikums.

Izrādes “Laumiņu dumpis” radošā komanda:

Horeogrāfija: Agate Bankava, Agnese Bordjukova

Dramaturģija: Laura Lapiņa, Inta Balode

Kostīmi: Anna Slido

Projekta koncepcijas autores: Ieva Grundšteine un Inta Balode

Skaņas dizains: horeogrāfes, dejotājas un Daiga Laizāne

Dejo un stāsta: Agate Dreļa, Agate Bankava, Agnese Bordjukova, Anna Elīza Drele, Annija Balčūne, Austra Litauniece, Elīna Batare, Ieva Grundšteine, Ingūna Buldure, Kristiāna Balčūne, Laura Līpure, Laura Lapiņa, Ligita Stikute, Marika Vaičule, Melanie Rikeros, Tatjana Zernicina, Valentina Kuznetsova, Viktoria Nadolishnaya un Vita Gaile.

Foto: Dagnija Bernāne

Teksts: https://laukku.lv/2022/07/08/dejas-izrade-lauminu-dumpis/

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.