BORDÓ SÁRKÁNY (Ungārija). Viduslaiku mūzikas grupa

Otrdienas, 5. jūlija, vakarā Lūznavas muiža ar Ungārijas vēstniecības Latvijā atbalstu aicināja uz viduslaiku iedvesmotās pasaules mūzikas grupas “Bordó Sárkány” koncertu. Grupas repertuārā autentiskās ungāru un Eiropas viduslaiku dziesmas un dejas savijas ar pašas grupas idejām mūzikā.

Grupas daiļrade balstīta Ungārijas un Eiropas viduslaiku mūzikas tradīcijās un atmosfērā, taču ar mūsdienām pielāgotu skanējumu un spēku. Līdz šim grupa “Bordó Sárkány” izdevusi četrus albumus: “Világfa” (Pasaules koks, 2010), “Óperencia” (2013), “A Lány és a Sárkány” (Meitene un pūķis, 2018), kā arī pērn, 2021. gadā, iznācis jaunākais albums “XX. századi krónikás” (20. gadsimta hroniķis). Grupa sniegusi koncertus un uzstājusies festivālos gan Ungārijā, gan Norvēģijā, Igaunijā, Francijā, Itālijā, Polijā, Vācijā un citviet Eiropā.  

Grupas nosaukums “Bordó Sárkány”, tulkojot no ungāru valodas, nozīmē ‘sarkanais pūķis’, taču vārds ‘bordó’ reizē nozīmē arī “sarkano skaņu” – basa skanējumu, ko rada ērģeles, dūdu burdons un citi instrumenti, taču vārds ‘sárkány’ cēlies no 15. gadsimta sākuma bruņinieku ordeņa “Pūķa ordenis” nosaukuma. Grupa par savu misiju sauc viduslaiku mūzikas aizsargāšanu, taču reizē tās saglabāšanu šī gadsimta klausītājiem – tā ir kā sava veida ordenis, mūziķu brālība.

“Bordó Sárkány”, satiekoties ar klausītājiem, spēj būt ļoti dažādi – līdzās ierastam koncertu formātam, grupa piedāvā arī viduslaiku atmosfērai raksturīgu uzstāšanos ar tam laikam ierastiem instrumentiem un “burvestībām”, kā arī ungāru dančus un to meistarklases.

Foto un video:  Dagnija Bernāne

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.