Instalācijas "Ābele" tapšana un atklāšana

18. jūlijā Lūznavas muižas parkā tika atklāts jauns vides objekts – instalācija “Ābele”. Objekta atklāšana noslēdza starptautisko projektu “Pagātne kopējai nākotnei”, kurā sadarbojās Latvija, Lietuva un Polija, atbalsta programmas “Eiropa pilsoņiem” apakšprogramma “Eiropas atmiņa”, un tas pieskaras Otrā pasaules kara tēmai.


Lūznavas muižas parkā nu skatāmā objekta idejas autors ir Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas metālmākslinieks Norbertu Kudiņu, kuru, sasaucoties ar projekta tematiku – II pasaules kara ietekmi un sekām, iedvesmoja ābele kā pilnības un piedošanas simbols. Instalācija atspoguļo dzimtu likteņus, izvešanas, zaudējumus, cīņas un sāpes. Kā cerība koka zaros ir āboli, kas ir vēl viena iespēja sabiedrībai un cilvēkiem izvērtēt, ko darīt un kā rīkoties ar iegūto brīvību. Metālmāksliniekam N. Kudiņam ideju īstenot palīdzējuši mākslinieki Gunārs Klaučs un Andrejs Maskalovs.

Projekts “Pagātne kopējai nākotnei”, ko finansē programmas “Eiropa pilsoņiem” (“Europe for Citizens”) apakšnodaļa “Eiropas atmiņa” paredzēja apzināt un parādīt Otrā pasaules kara notikumu ietekmi un sekas, ko izjuta ne tikai Latvijas, Lietuvas un Polijas iedzīvotāji, bet arī visa Eiropa. Projekta laikā Rēzeknes novada Lūznavā muižas kompleksā 2. jūnijā jau tika atklāta publiskās mākslas objektu galerija –vecās skolas logos skatāmās Latgales mākslinieču Agras Ritiņas un Anastasijas Bikovas gleznu reprodukcijas, kuru stāsti sasaucas ar projekta tematiku.

Projekts “Pagātne kopējai nākotnei” tika aizsākts 2016. gadā un tā galvenais organizators ir Kedaiņu (Kedainiai, Lietuva) pilsētas novadpētniecības muzejs, bet projekta partneri – Šetas pilsētas (Lietuva) ģimnāzija, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, biedrība “ESTO” (Latvija) un “Fundacja Pogranicze” (Polija).

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.