Annī Bušī keramikas izstāde

10. septembrī 16.00, Eiropas kultūras mantojuma dienu 2017 laikā, Lūznavas muižā tika atklāta franču keramiķes Annī Bušī (Anny Bouchut) darbu izstāde. Mākslinieces, kura augustā dzīvoja un strādāja muižas rezidencēs, keramikas darbi Lūznavā  skatāmi līdz 20. oktobrim.

Annī Bušī (1970) dzimusi Francijā, Aljē departamentā. 2011. gadā māksliniece devās uz Njēvras reģionu, lai Starptautiskajā mākslas amatu un keramikas centrā (CNIFOP) Sentamānanpuizē trīs gadu garumā apgūtu glazūru pielietošanas prasmes. Kopš 2015. gada, A. Bušī strādā savā darbnīcā Ardenē, nelielā ciematā Berī novada pašā viducī. Keramika ir Annī Bušī aizraušanās. Darbu apdedzināšanas procesā viņu interesē rezultāts, ko var panākt savienojot atšķirīgas tekstūras – māla un porcelāna masas. Atgriežoties savas bērnības takās, viņa beidzot var izstāstīt savu stāstu, iedvesmojoties no šīs brīnišķīgās dabas, kurā valda gadu simteņus seni ozoli. Annī Bušī no māla veidotie darbi atspoguļo autores emocijas. Šie intimitātes brīži palīdz māksliniecei bez kompleksiem paust piedzīvotos dzīves brīžus un izjūtas. Savos meklējumos Annī Bušī koncentrējas uz tekstūru — gan strādājot ar materiāliem un sasaistot smilšakmeni ar porcelānu, gan veidojot emaljas un keramikas izstrādājumu apdares kompozīcijas. Izmantojot liesmu, darbi tiek papildināti ar vieglu pelnu klātbūtni, tādējādi uguns piešķir darbiem pabeigtības noti. Māksliniecei patīk materiālu sarkanīgie toņi, formas vieglums un nelīdzsvarotība, kas atspoguļo dzīves trauslo būtību.

Dzīvojot un strādājot Rēzeknes novadā, māksliniece darbojās arī podnieka Evalda Vasiļevska darbnīcā. Priecājoties par sadarbību, Vasiļevskis saka: “Mani vada pārliecība, ka jebkuram amatniekam būtu iespējami labāk jāatrāda tā materiāla īpašības, ar ko tas strādā. No dabīgiem materiāliem māls un vasks ir spējīgi fiksēt jebkuru meistara pieskārienu, bet, apdedzinot mālu, pieskāriens kļūst “mūžīgs”. Annī Bušī pārliecināti iet šo ceļu, jaucot kopā dažādus mālus, gatavojot māla masas, ritmi, kas veido darbu virsmas, ir ekspresīvi, dinamiski, reizēm tie atgādina lavu, reizēm koku mizu vai akmeni. Šķiet, ka dabas vērošana, izpēte un atspoguļošana ir arī vienojošais visos viņas darbos. Kā māksliniece viņa nebaidās riskēt eksperimentējot ar māla sastāviem, klājot vienu uz otra, jaucot kopā, dažreiz, pat nesaderīgas sastāvdaļas, bet, panākot klusinātu toņu un virsmu dažādību. Man radies iespaids, ka jaunrade ir Annī būtiskākā īpašība.”

Plašāk par franču mākslinieci Annī Bušī https://annybouchut.jimdo.com/

Izstādes norisi Lūznavas muižā atbalsta Francijas Institūts Latvijā. 

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.