ZEME/JŪRA/SIGNĀLS atklāšana

19. maijā Lūznavas muižas Kulturys škiunī tika atklāta nu jau otrā projekta EUCIDA digitālās mākslas izstāde Lūznavā. Izstādē “Zeme/Jūra/Signāls” apvienojas mākslinieki, kuru darbi apcer interneta infrastruktūras būtību un tajā ieaustos sarežģītos sociālpolitiskos apstākļus. Mākslinieki piedāvā savu redzējumu, sniedzot iespēju atšķetināt komplicēto tehnoloģiju realitāti. Caur mākslinieku darbiem mēs ieskatāmies cilvēciskajā saskarsmē, pieredzē un tehnoloģiskajās attiecībās, ieraugot cilvēku, tehnoloģiju un vides mijiedarbību.

“Mēs visi esam daļa no šīs informācijas sistēmas, kas nosūta datus uz iepazīšanās portāliem, veic darījumus finanšu tirgos, izšķiro mūsu kredītreitingus un optimizē mūsu pilsētas, uzņemoties varas pilnvaras un sabiedrības pārstrukturēšanas funkcijas. Bezgalīgu datu plūsmu un transformāciju šajā sistēmā nodrošina attiecīga aparatūra un programmatūras atjauninājumi sadarbībā ar gudrajiem algoritmiem, kas apstrādā datus un paši pieņem lēmumus. Viss, ko mēs darām, kļūst par daļu no sistēmas, taču līdz ar to rodas jautājums par sistēmas un kultūras mantojuma attiecībām, kā arī par mums kā šīs sistēmas lietotājiem. Izstāde “Zeme/Jūra/ Signāls” pēta to, kā mēs uztveram un saprotam šo sistēmu, kurā ietilpst ne tikai nesaderība starp cilvēkiem, mašīnām, datu apmaiņas saskarnēm un datiem, bet arī sarežģījumi vides un sociāli politisko jautājumu risināšanā. Izstāde iepazīstina ar jaunu izpratni par sistēmu un tās būtību.”

EUCIDA ir 3 gadu projekts, kuru finansē Eiropas Savienības programma “Radošā Eiropa” un kuru īsteno modernās mākslas centrs Īrijā (Rua Red) un Francijā (Espace Multimédia Gantner) sadarbībā ar Rēzeknes novada pašvaldību. Projekta mērķis ir izveidot sadarbību starp digitālajiem māksliniekiem un kultūras pazinējiem Eiropā, tādā veidā attīstot inovācijas un veicinot digitālās mākslas popularitāti starptautiskā līmenī. 

Lūznavas muižā skatāmajā izstādē piedzīvojami piecu dažādu mākslinieku darbi. Izstādē piedalās: Alans Butlers (Īrija), Gregoris Čatonskis (Francija/Kanāda), Džons Gerrards (Īrija/Austrija), Nikolass Sassoons (Francija/Kanāda) un Santa Fransa (Latvija). 

Foto: Eduards Medvedevs

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.