Sekojot inženiertehniskajiem sasniegumiem

Interaktīvās izstādes "Kerbedzs: sekojot inženiertehniskajām idejām" iedvesma ir 19. gadsimta inženierbūvju projektētājs Staņislavs Kerbedzs (1810–1899), kurš bija arī Lūznavas muižas zemes saimnieks un kura meita uzcēla Lūznavas muižu. Interaktīvā izstāde izvietota muižas cokolstāva trīs telpās. Slavas zālē var iepazīties ar inženiera Staņislava Kerbedza sasniegumiem, sekojot viņa profesionālajām gaitām cauri gadu desmitiem mirkļos, kad saņemti apbalvojumi. Interaktīvajā ekrānā var ceļot pa Eiropas karti un iepazīt Kerbedza inženiertehniskās būves. Hologrammas telpa ir vieta, kur 360 grādu ainavā var redzēt dažādus objektus un tēlus, kas saistīti ar Lūznavu un inženierbūvēm. Savukārt Klases telpā, gluži kā neparastā fizikas vai vēstures mācību stundā, apmeklētāji var iepazīties gan ar tiltu, tuneļu un dzelzceļa būvēšanas aizsākumiem, gan ar fizikas likumiem, kas ietekmē būvniecību, gan ar grūtībām, ko nācās pārvarēt inženieriem. Klases telpā ikviens interesents arī aicināts pārbaudīt savu atjautību inženiertehniskajās jomās, kā arī prasmes tiltu un citu konstrukciju veidošanā.

Izstādes “Kerbedzs: sekojot inženiertehniskajām idejām” veidotāji ir viedo tehnoloģiju uzņēmums “Solavi” un izstādes dizaina koncepcijas autors arhitekts Didzis Jaunzems no projektēšanas biroja DJA (Didzis Jaunzems Architecture), kurš ir arī šī gada EXPO 2020 Latvijas paviljona Dubaijā iekārtojuma autors.

Izstāde tapusi Pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020. gadam projektā “FOLLOWING IDEAS” un ir daļa no tūrisma maršruta “Sekojot inženiertehniskajām idejām”. Projekta mērķis ir starptautiska, uz vietējiem resursiem balstīta tūrisma maršruta izveide un veicināšana. Maršrutā ietilpst XIX gadsimtā Latvijas pierobežā dzīvojošo slaveno inženieru dzīves vietu un viņu radīto inženiertehnisko izgudrojumu apskate. Tas ir pilnīgi jauns tūrisma produkts, kas tiks radīts Pārrobežu sadarbības programmā un veicinās kultūras, zinātnes un vēsturiskās saiknes, kas vērstas uz tūristu piesaisti pierobežas reģionos. Projekta ietekmes teritorijas ir Latgales reģions Latvijā.

Plašāka informācija par projektu un tajā sagatavotie materiāli TE

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.